Yeni yılın başlangıcında 1.5 milyon vatandaşı ilgilendiren EYT kararları uygulamaya sokuluyor. İsteyen çalışma hayatına devam ederken aynı zamanda kıdem tazminatını da alabilecek.
Ayrıca işverene de çalışmaya devam etmek isteyen veya işten ayrılacak personeli için destek verileceği gündeme getiriliyor. Peki EYT düzenlemesi nasıl yürürlüğe sokulacak? İzlenecek yollar ve şartlar neler, işvereni neler bekliyor?
EYT’LİLER EMEKLİ OLABİLECEK Mİ?
Emekli olmak isteyen çalışanın öncelikle başvuruda bulunması gerekiyor. Buna göre; kişi emekli olmak istemediği takdirde emekli olmayabiliyor. Bu düzenleme EYT’liler için de geçerli olacak.
EYT’LİLER ÇALIŞABİLECEKLER Mİ?
Yasada aksi belirtilmediği sürece EYT ile emekli olanlar, emeklilikten sonra da çalışmaya devam edebilirler.
EYT’LİLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLECEK Mİ?
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan şartların tamamlanmış olduğuna yönelik yazı ile işverene başvuruda bulunulması kıdem tazminatı alınabilmesi için yeterli olacak. Buna ek olarak dilekçede işten ayrılma nedenini emeklilik olarak belirtmek gerekiyor.
BÜTÜN EYT’LİLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLECEK Mİ?
Emekli olmadan önce öncelikle emeklilik için çalıştığı iş yerinden ayrılacak olan çalışanın en az 1 yıl boyunca aynı iş yerinde çalışmış olması gerekiyor. Ayrıca son bir yıla ek olarak son çalıştığı iş yerinden önceki çalışmaları da birlikte değerlendirilecek. Burada önemli olan nokta 1 yıldan az çalışmış kişilerin kıdem tazminatı alamayacaklar.
EMEKLİLİKTEN SONRA AYNI İŞ YERİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİLEBİLİR Mİ?
Aynı iş yerinde çalışmaya devam etmek mümkün olduğu gibi 2 seçenek üzerinde duruluyor. Birincisinde işveren çalışanın tazminatını sıfırlayacak, ikincisinde ise işçi kıdem tazminatını almadan çalışmaya devam edecek.
KIDEM TAZMİNATI ALDIKTAN SONRA ÇALIŞANLAR, TEKRAR KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?
EYT düzenlemesinde kıdem tazminatını aldıktan sonra yani tazminatını sıfırlayarak veya başka bir iş yerinde yeniden işe başlayınca tekrar kıdem tazminatı alabilecek. Ancak en az 1 sene boyunca çalışmış olması gerekiyor.
EYT’LİLERDE KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMASI NASIL OLACAK?
· Hesaplama yapılırken dikkat edilen bazı unsurlar şu şekilde:
· Her çalışma yılı için 30 günlük brüt maaş,
· Çalışanın son aldığı brüt maaş dikkate alınıyor.
· Yıl içinde yapılan ödemeler de dahil ediliyor.
· Tazminattan damga vergisi kesintisi yapılıyor başka kesinti mevcut değil.