Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasında keskin profilini yumuşatabileceğine yönelik beklentilerle pozitif bir seyir izlerken, bugün gözler makroekonomik veri gündemi ve Fed'in toplantı tutanaklarına çevrildi.
Amerika Birleşik Devleri'nde dün açıklanan makroekonomi verilerine göre; Richmond Fed üretim endeksi beklentilerin altında kalarak eksi 9 puanda kaldı.
Öte yandan, dün ABD'de bilançolarını açıklayan Best Buy ve Abercrombie gibi perakende şirketlerinin karlılıklarının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi de pay piyasalarında risk iştahını beslerken, New York borsası alış ağırlıklı bir seyir izledi.
Söz konusu gelişmelerle tahvil piyasalarında karışık bir seyir izlenirken, gelecek dönem resesyon sinyali olarak kabul edilen ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ile 3 alık hazine bonosu getirisi arasındaki fark eksi 47 baz puanda bulunuyor. Para piyasası fiyatlaması açısından Fed'in Aralık toplantısında faiz oranlarını %75 ihtimalle 50 baz puan, %25 ihtimalle 75 baz puan artırması bekleniyor. Yüzde 50'den fazlası, Fed'in Şubat toplantısında faiz oranlarını 50 baz puan artırmasını bekliyor.
Çin'de Covid-19 vakalarındaki artış ve küresel durgunluk korkusu emtia fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Ertesi gün, Brent ham petrol fiyatları %0,4 düşüşle varil başına 87,6 dolara, bakır poundu ise %0,4 düşüşle 3,6 dolara geriledi.
Analistler, bugünün Küresel İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin ve Fed toplantı tutanaklarının yatırımcıların dikkatini çekeceğini, tutanakların gelecekteki para politikasının piyasa yönüne ilişkin sinyallerini vereceğini ve etki yaratmasının beklendiğini söyledi. Dün New York Hisse Senedi Piyasası, S&P 500 ve Nasdaq Endeksi %1,36 ve Dow Jones Endeksi %1,18 yükselirken, alım ağırlıklı bir oran izledi. ABD endeks vadeli işlem sözleşmeleri karışık notlarla yeni bir güne başladı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri, enflasyonla mücadele Avrupa'nın en büyük önceliği olmaya devam ederken sözlü talimatlar vermeye devam ediyor.
ECB üyesi Gediminas Simkus dün yaptığı açıklamada, bankaların bir sonraki toplantılarında faiz oranlarını en az 50 baz puan artırmaları gerektiğini ve daha büyük faiz artırımlarının düşünüldüğünü de sözlerine ekledi.
Dün Almanya'nın DAX 40 Endeksi %0,29, İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi %1,03, Fransa'nın CAC 40 Endeksi %0,35 ve İtalya'nın FTSE MIB Endeksi %0,96 arttı. Avrupa endeks vadeli kontratları yeni güne göre yüksek açıldı.
Yeni bir gün başlarken ABD'deki olumlu trendler Asya borsalarına da sıçrarken, Çin'in artan Covid-19 vakaları ve devam eden 'Covid-19 sıfır' politikası yükseliş trendlerini aşındırıyor.
Çin hükümeti salgınla mücadele için önlemlerini artırmaya devam ederken, ekonomiye ilişkin endişeler artmaya devam ediyor.
Çinli teknoloji şirketlerine yönelik kısıtlamaların sona ereceğine dair beklentiler, risk iştahını artırıyor. Çin Halk Bankası (PBoC), Ant Group'a yaklaşık 1 milyar dolar para cezası verdi, ancak piyasalar hükümetin teknoloji şirketlerine yönelmesinin para cezalarıyla sonuçlanabileceğini söylüyor. Bu arada, Yeni Zelanda Merkez Bankası politika faizini ilk kez 75 baz puan artırarak 14 yılın en yüksek seviyesi olan %4,25'e yükseltti.
Bu gelişmeler, Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi'nin %0,3, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi'nin %0,9 ve Güney Kore'nin Kospi Endeksi'nin %0,4 artmasıyla sonuçlandı. Resmi tatil olduğu için Japon piyasasında işlem yapılmamaktadır.
Yurt içinde BİST 100 endeksi dün %4,60 yükselerek 4.780,74 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesinden kapandı.
USD/TL, dün 18.6110'da kapattıktan sonra bugün bankalararası piyasada %0.1 düşüşle 18.6190'da işlem görüyor. Analistler, küresel hizmetler ve açıklanacak imalat PMI verilerinin bugünkü veri gündeminin ön sıralarında yer aldığını söylerken, Fed toplantı tutanaklarının yatırımcıların dikkatini çekmesiyle, teknik olarak BIST 100 endeksinin 4.900 ve 5.000 puanlık direnç olduğuna işaret etti. 4.700 puan destek.